Kun asiakas ottaa yhteyttä tarviten apua ruokavalion kuntoonlaittamisessa, hän on yleensä hyvin motivoitunut muutokseen – on ehkä jahkailtu jo tarpeeksi pitkään, yritetty tarpeeksi monta kertaa yksin, epäonnistuttu, syyllistytty ja lannistuttu.
Peräkkäin aika monta ikävää sanaa, vai mitä?
Henkilö, jolla ei ole koskaan ollut ongelmaa ylipainon, alipainon tai ylipäätään minkään ruokaan liittyvän kanssa, saa pitää tätä tekstiä ihan vapaasti täytenä hölynpölynä tokaisten, että ”söisit vähemmän ja liikkuisit enemmän niin laihtuisit”. Tuossa on nimittäin lause, jonka aivan liian moni elämäntapamuokkaaja kuulee, ja vieläpä aivan liian läheisiltä ihmisiltä, liian monta kertaa.
Ja taas uusi lannistuminen ja epäonnistuminen on valmis. Nämä asiat, joita painonpudottajat usein kuulevat, saattavat tuntua vähäpätöisiltä, mutta satun tietämään, että niillä on kovin lannistava vaikutus. On uskomatonta, miten suuri vaikutus elämäntapamuutoksen onnistumisessa on läheisten tuella. Asennoituminen työpaikalla, kotona ja ystäväpiirissä vaikuttavat elämäntapamuokkaajan onnistumiseen niin hyvässä kuin pahassa.
Negatiiviset, joskaan ei aina negatiivisiksi tarkoiteut, kommentit ovat yleensä tätä luokkaa:
”Etkö nyt yhtä palaa voi ottaa?”
Kysymys ei ole siitä, ettäkö itse painonpudotusprojekti kaatuisi yhteen palaan – näin ei tietenkään ole. Mutta se kaatuu periksiantamiseen – ja mehän kaikki tiedämme, että kun annamme päätöksessämme periksi kerran, se on vain helpompaa ja helpompaa seuraavilla kerroilla. Kohta annetaan periksi joka viikko, sitten jokapäivä, ja ollaan ”yhden palan” kierrossa taas joka päivä. Pahinta tässä lausahduksessa on, että se syyllistää entisestään painonpudottajaa! Koska onhan se nyt perkele:
– Kuulet olevasi lihava ja pitäisi laihduttaa -> Syyllistyt. Sitten moititaan kun ei edes yhtä palaa viitsi ottaa -> syyllistyt tästäkin. Jojopainoilun kierteen lisäksi ollaan syyllistymiskierteessä ja tadaa! – epäonnistumisen avaimet puoliksi kourassa.
Älä syyllistä painonpudottajaa – kunnioita toisen päätöstä.
”Jaaha, ihan turhaan taas kokkasin ja tein, sua varten ja nyt ei kelpaa”
Jos painonpudottaja on etukäteen sanonut tuovansa omat eväät, tai että on jo valmiiksi syönyt, tai että ei halua kiitos mitään tarjolle, olisiko ihan oikeasti parempi vaikka sitten olla laittamatta mitään? 2016 luulisi olevan ihan ok kieltäytyä aikuisen itsemääräämisoikeuden nojalla kahvipöydän tarjoiluista ilman syyllistymistä tai että sen takia leimaudutaan epäkohteliaaksi nirsoksi. Painonpudottaja taas osaa kyllä ottaa mukaan omat tarjottavansa, jos niikseen tulee. Tästä ei tarvitse tehdä numeroa.
Jos projekti ei ole ongelma painonpudottajalle, älä tee siitä itsellesikään ongelmaa.
”Liiku enemmän ja syö vähemmän, kyllä sä sillä laihdut”
Vuosisadan lohkaisu, mun kaikkien aikojen suosikki. Miten helppoa tämä on sanoa ihmisen, joka on oppinut pienestä asti normaaliin ruokarytmiin, jota vanhemmat ovat kärränneet harrastuksiin ja jolle säännölliset elämäntavat ovat iskostuneet toimivaksi kokonaisuudeksi.
Se ei todellakaan ole helppoa henkilölle, jolla on 30 kiloa ylipainoa, taustalla tunnesyömistä ja joka tuntee olonsa epävarmaksi kuntoillessaan. Läheinen, ole armollinen – älä polje oman erinomaisuutesi alle toista, vaan auta parhaasi mukaan. Lähde vaikka kaveriksi uimahallille, tai tilaa itsekin pihvi ilman kermakastiketta.
”Kahvihuoneessa olisi kakkua, mut sähän oot jollain dieetillä vissiin”
Jos haluaa olla oikein inhottava, ja on luonteeltaan tyyppi joka saa suurta nautintoa toisen epäonnistumisesta, käytä tätä lausetta työkaveriisi. Yleisimmin tällaisia lauseita käyttävät Toimisto-Tuulikit, jotka ovat itse salaatinlehtidieetillä maanantaista perjantaihin klo 16 saakka, kunnes joku tosiaan tuo sinne kahvihuoneeseen sitä kakkua, ja siitä lähteekin sitten koko viikonlopun kestävä mättökierre käyntiin.
Painonpudottaja, voit vastata tähän: ”Kiitos, mutta niin olenkin dieetillä, tiedän kyllä miltä kakku maistuu, olen pudottanut jo 6 kiloa ja ostin juuri kolme kokoa pienemmän, uuden mekon. Toivottavasti sulle se kakku maistuu, ota pala munkin puolesta!”
”Siis eksä ihan oikeesti meinaa juoda mitään?”
Alkoholi on painonpudottajan pahin ystävä. Joten jos elämäntapamuokkaaja kieltäytyy viinilasillisesta, älä kyseenalaista ja tyrkytä – sinun hauskanpitosi ei voi olla kiinni siitä, mitä toinen juo, tai sitten se kertoo vain karua kieltään siitä, että olet itse kuollettavan tylsä.
Olet sitten painonpudottajan ystävä, vanhempi, sisar, poikaystävä, tyttöystävä, mies, vaimo tai työkaveri, älä syyllistä painonpudottajaa vain siksi että saisit itsellesi paremman mielen. Älä tyrkytä filosofioitasi siitä, miten sinä olet pysynyt kunnossa ja miten sinä voit aina syödä palan kakkua. Hän ei ole sinä. Älä yliarvioi painonpudottajan voimavaroja – hänelle päätös juuri sillä hetkellä voi olla se ratkaisevin hetki onnistumisen ja epäonnistumisen välillä.
Ole tukena. Eli toisin sanoen:
Älä tyrkytä.
B