Minulla on tällä viikolla ollut vähän pinna kireä, mutta aion loppuun asti välttää sanomasta, että se johtuu dieetistä. Ennemminkin voisin sen sanoa johtuvan kaikista niistä typeryyttä, epätietoisuutta ja hyvinvoimattomuutta jakavista tietoiskuista, joita pullahtelee silmilleni harva se päivä somessa. Erityisesti minua on tällä viikolla kammennut se, miltä lähitulevaisuutemme näyttää kun lapset eivät liiku, ihmiset eivät osaa hallita kehoansa edes sen vertaa että osaisivat juosta, lääkäri suositteli eräälle tutulleni pelkät diabeteslääkkeet eikä sanaakaan elämäntapojen tarkistelusta ja suurta ihmetystä on myös aiheuttanut se, miksi Tomi Kokko valitsi valtion virallisista ravitsemussuosituksista pelkkää rypsiöljyä, ruisleipää, lenkkimakkaraa ja rasvatonta maitoa sen sijaan, että hän olisi voinut näyttää mitä kaikkea oikeasti terveellistä ja hyvää sieltä voisi valita.
Ajattelin tehdä teille, rakkaat lukijani, koonnin mitä itse valitsen joka päivä valtion virallisista suosituksista. Olen syönyt tällä kaavalla nyt kaksi vuotta, jota pidän itse jo hieman luotettavampana aikajanana kuin kolmeakymmentä päivää pelkkää teollista einestä. Pliis, peräänkuulutan lukutaitoa ilman fanaattisuutta – tämän blogikirjoituksen lopusta löydät linkit virallisiin suosituksiin, joista voit ihan itse tarkistaa, mitä siellä oikeasti lukee.
Viljavalmisteet ja peruna
Valitsen tästä lokerosta kaurapuuron, perunan, bataatin, riisin sekä ruisleivän osaksi omaa ravintokolmiotani. Mukaan mahtuu silloin tällöin myös kilpailukauden ulkopuolella suuri herkkuni, vaalea leipä. Onneksi lidl:n paistopisteeltä voi ostaa vain yhden tai kaksi sämpylää kerralla näihin herkkuhetkiin! Tästä lokerosta energiaa tulee n. 40% päivätarpeestani, joka on normaalielämässäni (joka on hyvin aktiivinen) jossain 2500-3000 kalorin hujakoilla.
Maitovalmisteet
Maitovalmisteluettelosta valitsen 2%raejuuston, sekä vähärasvaisen, maustamattoman jogurtin. Suosikkejani ovat 10% turkkilainen jugurtti siinä isossa purkissa, sekä lidl:n kreikkalainen jugge. Nämä ovat käytössä kilpailukauden ulkopuolella. Näitä menee noin 1 annos päivässä kilpailukauden ulkopuolella (1 annos mulla on 200g raejuustoa tai 150g juggea)
Kala, liha, kananmuna
Tältä listalta valintani ovat broileri, kalkkuna, naudanliha, lohi, vaaleat kalat sekä kananmunat, kaikki marinoimattomana. Naudanlihaa tajusin juuri syöväni suositusten mukaan, n. 700g viikossa. Lohta syön noin kerran viikossa, vaaleaa kalaa sekä siipikarjaa useammin. Kananmunia syön noin 3 kpl päivässä kokonaisia, valkuaisia menee runsaammin. Silloin tällöin ostan valmisleikkeleitä joista suosikkini on wurstin kalkkuna.
Ravintorasvat
Ravintorasvaluettelosta valitsen pähkinät, siemenet sekä oliiviöljyn. Rasvaa tulee ruokavaliooni myös lohesta, kananmunista sekä kookosöljystä, jota listalla ei mainita, mutta käytän sitä vain 10g päivässä. Paistamiseen en käytä rasvaa, vaan kypsennän oikeastaan kaiken ruuan erilaisissa mausteliemissä, suosittelen! Herkkuhetkien vaalean leivän päälle rakastan laittaa Oivariinia, valitettavasti sitä menee silloin koko paketti, eli ostelen noita kotiin ehkä kerran vuodessa. Voita käytän satunnaisesti, mutta koska se on niin hyvänmakuista, en useinkaan osta sitä.
Hedelmät, vihannekset, kasvikset ja marjat
Jos haluan löytää jonkun kritisoitavan kohdan suosituksista, on se se, että näitä kaikkia saisi suositella syötäväksi ainakin kilon päivässä! No, ei hedelmiä, mutta kasviksia ja marjoja. Itselläni vihanneksia kuluu päivittäin n. 700g-1kg, ja suurimmaksi osaksi ne koostuvat parsakaalista, kesäkurpitsasta, porkkanoista, erilaisista pakastevihannessekoituksista, mustikoista, mansikoista, omenoista, banaaneista sekä satsumista – nämä siis vain omia suosikkejani! Käytä näitä siis hyvällä omallatunnolla, vihanneksilla ja kasviksilla saat parhaimmat vaihtelut arkiruokiin.
Juomat
Valitsen listalta veden, vissyn, kahvin, teen sekä satunnaisesti sokeroimattomia limuja. Kahvin juon mustana (myös ilman erilaisia rasvoja…)
Sattumat ja satunnaiset herkut
Suosituksissa mainitaan myös sattumat – sattumia omassa ruokavaliossani kilpailukauden ulkopuolella ovat esimerkiksi jo mainittu vaalea leipä, metwursti, jäätelö, hamppariateriat, satunnainen pullo punaviiniä, kakkupalat sekä muut runsaasti sokeria ja rasvaa sisältävät lohturuuat. Nautin näitä noin kerran viikossa, enkä kaikkia yhtäaikaa. Näin tulisi mielestäni ihan jokaisen suomalaisen toimia – valitettavasti vain aika monen arkeen kuuluvat päivittäiset bisset, leivokset, kahvipullat ja iltamätöt sohvalla istuen.
Siinä. Aika paljon hyvää saa ravintosuosituskolmiosta revittyä, kun keskittyy olennaisiin asioihin järkevästi. Haluan tähän loppuun vielä nostaa esille suosituksissa mainittuja asioita:
”Vähennetään ruoan energiatiheyttä, lisätään ravintoainetiheyttä ja parannetaan hiilihydraattien laatua.”
”Parannetaan ruoan rasvan laatua lisäämällä tyydyttymättömän rasvan ja vähentämällä tyydyttyneen rasvan saantia ruokavaliossa.”
”Vähennetään lihavalmisteiden ja punaisen lihan käyttöä.”
Kukaan ei missään kohtaa suosituksissa suosittele juomaan litratolkulla rasvatonta maitoa, tai syömään pakettitolkulla ruisleipää, lenkkimakkaraa, teollisia eineksiä, keksejä tai fitnessmuroja, tai levittämään kolmen sentin kerrosta keijumargariinia leivälle. Jos osaa lukea, ymmärtää mistä ravitsemussuosituksissa on kysymys. Siellä voisi myös lukea, että nosta nyt jumalauta jo se oma perse sohvalta ja lähde vaikka uimaan.
Tämä ei ole henkilökohtainen hyökkäys ketään kohtaan. Alan olemaan vaan aika kyllästynyt tähän tyyliin olla fanaattinen jokaista ravintoa koskevaa asiaa kohtaan ja hifistellä minkä ehtii, kun perusasiatkaan eivät ole kunnossa. Koko hyvinvointikenttä on muuttunut valtataisteluksi siitä, kuka on oikeassa, vaikka valokeilassa pitäisi olla se ravintoasioissa apua tarvitseva yksilö, jolle jo pienetkin muutokset arkisissa asioissa tuovat pitkällä aikavälillä ne pysyvimmät tulokset ilman turhaa stressiä.
Kuulostaako valtion salaliittoteorialta?
Jepjep.
Järkevää viikonloppua kaikille,
Bettina
Pohjana tekstissä käytetty tätä koontia.