Painonhallinta koostuu kolmesta tärkeästä osa-alueesta, joita ovat ruokavalio, liikunta sekä lepo. Näiden toteuttaminen oikeassa suhteessa, säännöllisesti pidemmällä aikavälillä johtaa pidempiaikaisiin tuloksiin.
Tässä neljäosaisessa blogikirjoitusten sarjassa kerron teille, miten olen työssäni asioita toteuttanut. Sen sijaan, että antaisin teille vain valmiita ohjeita, haluan antaa teille ajattelemisen aihetta.
Ennenkuin aloitammekaan edes puhumisen ruokavaliosta, liikunnasta ja levosta sekä stressistä ja muista elämäntapamuutokseen ja painonpudotukseen liittyvästä, haluan herätellä teidät asioihin, joita projekti tulee teiltä hyvin todennäköisesti vaatimaan. Motivaatio on se, mikä ajaa meidät toimimaan – ja on hyvä ymmärtää muutama asia, ennen varsinaisia ohjeita:
1. Ennakoi.
Sinun pitää opetella suunnittelemaan asioita etukäteen. Tämä vaihe ottaa aikansa opetella – uskokaa tai älkää, mutta kuulen todella usein että ”en jaksanut enää illalla” tai ”eväät jäi kotiin”. Tämä on todistettu moneen otteeseen – kun asiat on kirjoitettu ylös, ne on helpompi toteuttaa. Opettelet varaamaan aikaa treeneille, sekä ruuan valmistamiselle. Ja varaa sieltä myös Minä-aikaa – se on sitä aikaa kun et treenaa, et tee mitään, olet vain. Siivoat vaikka vaatekaapin, meditoit tai torjut flunssaa omin käsin.
Jos ei jaksa enää illalla yhtään esivalmistella seuraavan päivän aterioita, kannattaa miettiä, miten tärkeä se painonpudotusprojekti taas onkaan – haluatko vai etkö halua panostaa 100%? Nyt puhun nimenomaan vielä siitä vaiheesta, kun ei osata soveltaa vielä itse, vaan ollaan annettujen ohjeiden kanssa alkumetreillä.
Siihen menee maksimissaan 20minuuttia, kun pakkaat eväät ja näet sen vaivan, että huominen sujuu taas ruokailujen puolesta niin, että voit olla itseesi tyytyväinen – koska itsellesihän sinä teet, eikö?
2. Asennoidu
Tämä nyt ehkä kuulostaa hieman kärjistetyltä, mutta jos haluat pudottaa painoa ja saavuttaa itsellesi asettamat tavoitteet ja pysyä tuloksissa, on sinun sitouduttava ja ennenkaikkea asennoiduttava siihen, että joudut tekemään muutoksia, poikkeuksia ja uhrauksia, ja että vastoinkäymisiä tulee mutta niihin ei saa jäädä vellomaan. Tämähän pätee kaikkeen elämässä – kun hankkii lapsia, kun hankkii lemmikin, kun vaihtaa työpaikkaa, ammattia tai lähtee vaikka yhteiselle lomareissulle appivanhempien kanssa – siihen on vain asennoiduttava.
Asennoidu siihen, että kaikkea ei voi enää kuorruttaa kermalla, kosteuttaa viinillä tai huoltaa suklaalla.
Ja uskokaa, että nyt minä tiedän mistä puhun – olen kulkenut pitkän tien siitä nuoresta naisesta, jonka mielestä kaikki oli paskaa, tähän pisteeseen, että autan muita löytämään aina optimistisen ja realistisen näkökulman asioihin.
3. Ole sopivasti itsekäs
Tällä viittaan nyt myös hieman edelliseen kirjoitukseeni, jossa kerroin niistä lannistavista kommenteista, mitä painonpudottaja usein kuulee. Raivostuttavan usein naisten painonpudotusprojektin lannistajana on oma mies, tai päinvastoin – ja ymmärtäähän sen, että kun toinen haluaa muuttaa itseään viehättävämpään suuntaan, se aiheuttaa toisessa osapuolessa pelkoa.
Kannustankin teitä kaikkia siinä vaiheessa siivoamaan elämästänne pois asioita, mitkä eivät tee teitä onnelliseksi – tällä tavoin maksimoit myös onnistumisprosenttisi omassa elämäntapamuutosprojektissasi. Varsinkin naiset sortuvat aivan liian paljon muiden miellyttämiseen ilman, että saavat siitä koskaan mitään konkreettista hyötyä.
Ota aikaa itsellesi. Älä välitä vastaiskuista. Käsitä nyt vihdoinkin, että tässä on kysymys sinun onnestasi, ja onnistumisestasi.
Kun sisäistät nämä kolme asiaa, olet valmis ohjeisiin.
Ihanaa pääsiäisen aikaa,
Bettina