Hiestä vieraantuneet

Olemme vieraantuneet hiestä.

Valitettavasti monessa tapauksessa se alkaa jo varhain. Liikunnalliseen elämäntapaan saadaan rakennuspalikat kotoa, ympäristön asenteista.

Sitten tulee peruskoulu, jossa tätä nykyä pakollista koululiikuntaa on alle kaksi tuntia viikossa, eikä sitä ilmeisesti olla lähiaikoina lisäämässä. Kouluunhan toki suomessa kävellään tai pyöräillään, joka on oikein mukavaa aktiivisuutta, mutta kannattaa muistaa mikä kaikki jää pois kun ei liikuta ryhmässä – toisten kannustaminen, toisten hyväksyminen, auttaminen ja toisten epäonnistumisten ymmärtäminen. Mitä luulette, nousevatko nämä tärkeät sosiaalisen kanssakäymisen merkittävät tekijät esille aikuisiässä, jos niitä ei ole opittu lapsena?

Jäin ystäväni kanssa eräs ilta seuraamaan nuorten jalkapalloharjoituksia, kun olimme kävelyllä. Kaikki te vanhemmat, ketkä jaksatte viedä lapsianne harjoituksiin ja kannustaa liikkumaan, nostan teille hattua. Se on vain järjestelykysymys, ihan kuten omastakin terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen.

En oikein tiedä, kumpi on pahempi – se että käsi murtuu trampoliinileikeissä vai se, että säilyy ehjänä tekemättä koskaan mitään fyysistä.

Lapsethan lähtökohtaisesti pitävät liikunnasta – ja puhun nyt siis päivittäisitä pihaleikeistä, kiipeilemisestä, hippaleikeistä ym. Pihaleikit ovat lapselle vähän niinkuin ’kävele portaat’ on aikuisille – sitä tärkeää päivän perusaktiivisuutta, millä rakennetaan pohjaa peruskunnolle, ja niille varsinaisille haastavammille treeneille.

Mutta ei ollut tarkoitus puhua vain lapsista.

Myös aikuinen on vieraantunut hiestä. Kuulen aika usein lauseen ”tässähän tulee hiki”. Se saa minut aina yhtä yllättyneeksi, sillä kyllä, juuri se on se liikkumisen ja treenaamisen idea – että tulee kuuma, tulee hiki, tietää riittävästi tekevänsä. Mutta niin monessa tapauksessa hiki koetaan epämukavaksi asiaksi.

Jos pelkäät että se haisee, niin kerron sinulle salaisuuden – tuore hiki ei haise.

Treenaaminen on mielestäni oivallinen tapa kasvattaa kovempaa päätä – sillä voi niin helposti tasapainottaa sitä, että sinulta on vaadittu koko päivä kaikkea muiden taholta. Treenissä vaadit vain itseltäsi. Treenaaminen vapauttaa päivän vastoinkäymisistä, vapauttaa endorfiineja, väsyttää kehon samalla virkistäen mielen. Se on yksi parhaista itsensä ilmaisemisen keinoista, lajista riippumatta. En siis puhu vain kuntosaliharjoittelusta. Puhun itsensä haastamisesta liikunnan kautta.

Mutta hiki on niin epämukavaa – kun se valuu kassajonossa selkää pitkin, valuu silmään ja kirvelee, kastelee kainalot.

Hiki ja fyysinen ponnistelu on epämukavaa, ja sille epämukavuusalueelle siirtyminen ottaa aikansa, jos haluaa saada aikaan tuloksia ja kehittymistä. Sitä oppii rakastamaan. Puhun edelleen sen puolesta, että epämukavuutta pitäisi ihan jokaisen ihmisen oppia sietämään, sillä se lisää epämukavuuden, epävarmuuden ja muiden epä-alkuisten asioiden sietämistä myös muussa elämässä.

Kova pää rakennetaan kovan työn tuloksena.

Ja siihen tarvitaan hikeä.

B

Share the Post:

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Katso uusimmat blogini

A short description introducing visitors to the topic of your blog and what to expect in it.

Uusimmat: