Syyllistymisen jälkeen

Hyvinvointivalmentaminen verkossa jakaa mielipiteitä, eikä syyttä – tarjontaa on paljon, ja valtaosa siitä on niukkakalorista dieettivalmennusta erikoistekniikoilla täytetyillä treeniohjelmilla ja aamulenkkeilyä tyhjällä vatsalla. Aivan täysin en kyllä heitä vastuuta palveluntarjoajille, sillä ihmiset myös haluavat ostaa näitä – pikaratkaisuja ja nopeaa helpotusta. On myös asiakasryhmä, joilla on tietotaitoa jo monen vuoden takaa erilaisista valmennuksista, ja he kokeilevat erilaisia tyylejä oppiakseen uutta, eikä siinä ole mitään ihmeellistä – ihmiset kaipaavat vaihtelua. 

Perusasiat eivät kuitenkaan muutu. Ikinä. Ja mitä tulee syömiseen ja ruokailuun, sama juttu. Pitkän ajanjakson suunnitelma, säännöllisyys sekä nousujohteisuus ovat ytimessä. Vaikka haluaa vain keskittyä pudottamaan painoa eikä niinkään ole kiinnostunut treenaamisesta, sama homma. Se vaatii suunnittelua, tiedostamista ja realistista otetta omaan itseen ja tekemiseensä – ja valmentajalla on tässä mielestäni se keskeisin rooli. Käskeminen, kiellot ja ilman selvitystä annetut ohjeet vaikuttavat pahimmillaan asiakkaan mielenterveyteen aiheuttamalla tarpeetonta syyllistymistä, ruokasääntöjä ja kaloripelkoa.

”Ruoan kanssa on ollut hienoa erityisesti huomata, että oma ajatus ruoasta on ollut pitkälti hyvällä mallilla. Tässä kaikkien hiilarittomien ja muiden superdieettien maailmassa iskee helposti epäilys mieleen, et voiko ihan normaali syöminen tuodakaan mitään tuloksia, ja oli ihanaa et tämän alkuvuoden aikana hoksasi, että kyllä se vaan voi. Modauksia olen tehnyt entiseen ruokavaliooni ohjeiden mukaan ja ne toimivat hyvin etenkin nälän hallinnan suhteen. Suuria nämä muutokset eivät ole kuitenkaan olleet, mikä on ollut voimauttavaa huomata” – Puren asiakas, 2019

Painon pudottaminen ja hallinta ovat herkkiä aiheita, myös meille valmentajille puhua. Siitä ei vaan auta puhua kierrellen ja kaarrellen, vaan suoraan, mutta loukkaamatta. Asiahan on niin, että kehon ylimääräisestä rasvasta ei pääse eroon, ellei energiaa tule vähemmän kuin sitä kuluttaa. Mitä vähemmän on mitä polttaa, sitä hitaammin muutos näkyy vaa’lla ja mitä enemmän on pudottaa, sitä tarkempaa on säätää maltillisia energiavajeita, jotta ihmiset saavat säästettyä aineenvaihduntansa sillä tasolla, että ruuasta voidaan nauttia myös tulevaisuudessa ilman, että jo pullan vilkaisu tarttuu vyötäisille. Fiksulla tekemisellä vaikutetaan ennen kaikkea painonhallinnassa tärkeisiin psyykkisiin tekijöihin, koska me emme ole vain vartalo. Vartalo on pahimmillaan vain pelkkä kuori. Tylsää ja yksitoikkoista.

Lähdin mukaan silloin ajatellen valmennusta dieettinä, mutta paljon tuli opittua ja opitusta tuli elämäntapa. Tärkeimmät omaan elämään vaikuttaneet asiat oli, ettei maailma kaadu vaikka aina ei syö grammalleen oikein ja toisaalta mättöpäivät on jääny pois, voi herkutella kevyemminkin. Melkein lähdin Pure Poweriin mukaan uudelleen, koska olis ollu kiva olla osa porukkaa ja ehkä vielä oppia jotain uutta. Edelleen olen sitä mieltä, että ehdottomasti paras valmennus missä olen ollu mukana.” – Puren asiakas, 2019

Jos on koko elämänsä laihduttanut vain aina palaten lähtöruutuun korkojen kanssa, kaipaa apua. Avun pitää olla konkreettista – esimerkit, reseptit sekä ateriakokonaisuudet voivat toimia tässä suurena apuna, mutta eihän se kivaa ole, jos kaikki pitää aina lukea ja etsiä ja kaivella ohjeista – eikä kyllä järin pitkäjänteistäkään, sillä mukaan tulevat arki, ajankäyttö ja myös suurena osana ihmisten kiinnostus ruuanlaittoa kohtaan. Jotain PITÄÄ kuitenkin olla valmis tekemään. Jos ongelma syömisen suhteen on psyykkinen, syömishäiriöinen tai tunnesyömisestä johtuva, on opeteltava ensin kohtuutta, tunteiden käsittelyä, päästettävä irti itselle luoduista kielloista ja säännöistä, ennen kuin voidaan aloittaa pysyvien muutosten tekeminen. Laihduttaminen on nimittäin myös satunnaista näläntunteen sietämistä, mielihalujen kanssa painimista sekä välillä epämukavaa. Tällä en tarkoita sitä että sen pitäisi olla sitä jatkuvasti – mutta jos joka päivä haluaa syödä isoja annoksia mieliruokiaan, pitää olla tulosten suhteen realistinen. Tykkään itse painottaa kohtuutta arjessa, ja rentoutta viikonlopuissa. Se näyttäisi toimineen myös todella monelle asiakkaalleni.

Kyllä siitä lähtötilanteesta hyvin sai vielä rasvaa tiristeltyä. Olen äärimmäisen tyytyväinen valmennukseen, ja sen tuomiin tuloksiin. Olen noudattanut antamiasi ohjeita kahta poikkeuspäivää lukuunottamatta, ja pientä sairastelujaksoa, mutta niinkuin olet sanonut niillä pienillä poikkeuksilla ei ole ollut kokonaistulokseen vaikutusta. Tämän huomasin ja opin myös valmennuksen aikana, enkä enää koe asioista syyllisyyttä, mitä ehkä aiemmin koin vielä toisinaan.” – Puren asiakas, 2019

Meidän ongelmamme ei nimittäin ole pelkästään epäterveellisten herkkujen ja roskaruuan syönti – sillä myös ihan perusruuan annoskoot kun nousevat isoiksi, ei se anna vielä riittävästi ruutia rasvanpalamiselle, vaikka se terveellisempää onkin kuin roskaruuan ja energiapitoisten välipalojen jatkuva napostelu. Sen lisäksi ruuan laadusta puhutaan aivan liian vähän – kilokalorit on kilokaloreita, mutta mitä tiukemmalle energiansaantia vedetään, sitä merkityksellisemmäksi nousee ravinnon laatu. Tällä haluan sanoa, että jopa 1600kcal dieetti saadaan oikein koostettuna runsaaksi ja laadukkaaksi ja erityisesti terveelliseksi painonpudotuksen näkökulmasta. Kun eihän sekään saakeli mitään ihmiselle sano, että ”sinun tulee syödä TARPEEKSI” – se on niin suhteellinen käsite ja tarkoittaa kaikille ihan eri asiaa. 

Kun annetaan yleispäteviä ohjeita esimerkiksi makrojen laskemiseen, on ihan eri asia sanoa 65 kiloiselle ihmiselle että laske rasvan saantisi 1g/painokilo vuorokaudessa, kun taas 130 kiloinen ylipainoinen henkilö ei tarvitse rasvaa 1g/painokilo, vaan rasvan vuorokausisaanti voitaisiin silloin laskea tavoitepainon mukaan. 130 kiloinen henkilö ei myöskään tarvitse 260grammaa proteiinia vuorokaudessa, kun taas 65 kiloiselle 130g/vrk on oikein hyvä määrä, erityisesti jos treenataan samalla. Siksi tämäkin voi olla harhaanjohtavaa, jos apuja kaipaava henkilö tutkii asioita vain itse. Nämä asiat on mahdollista asiantuntevassa valmennuksessa itseään varten tarkastaa ja saada niihin apua.

Ehdottoman positiivinen valmennuskokemus, josta jäi paljon oppeja ja työkaluja omaan käyttöön – myös jos tulee intoa kiristellä vähän rasvoja pois. Jatkoin aika pitkään syklitystä arkipäivät, viikonloput rennommin. Kehonkoostumus pysynyt siistinä ja Powerin tuloksena kroppa ja pääkoppa oli paremmassa kunnossa kuin vuosiin… Iso plussa uudesta rentoudesta treenin ja ruokien suhteen. Myös uusi juttu se, että ns. tankkaus-/mättöpäivät jäi historiaan ja mieluummin pienempiä herkkuhetkiä, jolloin vatsa, mieli ja keho voi paljon paremmin.” – Puren asiakas, 2019

Todella monen hyvin alkanut matka kohti kevyempää elämää tyssää ensimmäiseen ”lipsumiseen”, jonka jälkeen joku outo ääni päässä päättää että ei tästä tule mitään. Ja se on juuri se hetki, kun pitäisi ymmärtää, että noh, huomenna jatkan taas paremmilla valinnoilla. Ehkä teitä jo kyllästyttää kuulla näistä samoista asioista, mutta tiedättekö mitä? 

Huolimatta sallivamman syömisen opettelusta, itsemyötätunnosta ja ”lopeta laihdutus”- mantrojen hokemisesta, tietyt perusongelmat eivät ole poistuneet mihinkään. Ihmiset toivovat silti tuloksia, ja ovat pettyneitä myös siitä, että huolimatta sallivuudesta ja rentoudesta kehonkoostumus ei ole lähtenyt siihen suuntaan kuin olisi toive ollut. Eikä se lähdekään, jos edelleen syödään yli kulutuksen. Laihduttaminen ei ole kieltäytymistä ja kärsimistä, mutta se ei ole myöskään jatkuvaa sallimista ja mielihalujen seuraamista. 

Näiden tasapainosta löytyy ratkaisu. Ja se voidaan oikein hyvin saavuttaa ilman syyllistymistä, uhriutumista, itsesääliä ja mielipahaa, kunhan opetellaan vähän faktoja – ei yksi pitsa hyvän kokonaisuuden keskellä kaada omaa projektia, ellei sen jälkeen moiti ja hauku itseään epäonnistujaksi ja sen jälkeen jatka kaappien tyhjennystä systemaattisesti. Se ei ole järkevää, saati mielenterveydelle millään muotoa hyväksi. Mutta tässä kohtaa monet kaipaavat tsemppiä jatkamiseen, ja siinä hyvä valmentaja on suureksi avuksi. Jos valmentaja syyllistää lipsumisista, kyseenalaistaisin ammattitaidon. Jos valmennuksen iltapalalla on 10kpl pähkinöitä ja 125g rahkaa, en ihmettele lipsumisia. Ei kai nyt kukaan voi kauaa elää kitumalla.

 

Ihanaa pääsiäistä, nauttikaa kohtuudella, ilman mielipahaa <3

 

Bettina

Pure Light valmennuksemme alkaa 20.4. Jos haluat oppia pois syyllistymisestä, saada uutta näkökulmaa omalle tekemiselle ja inspiroitua terveellisen syömisen ja herkuttelun tasapainosta ja treenata ammattilaisen ohjeilla, tule mukaan. Autan. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.