Jos kuvitelmasi PT:n työstä on jämähtänyt menneiden aikojen televisiosta tuttuun rääkkäämiseen, aion tässä blogitekstissä valaista ajatuksiasi siitä, mitä PT:n ja valmentajan työ on. Kirjoitan omasta tavastani toimia, ja tapoja toimia on varmasti aivan yhtä paljon kuin on erilaisia valmentajia.
Työssä tärkeintä on selkeyttää asiakkaan tavoite. Hyvin usein se on nimittäin asiakkaan kohdalla mietitty aika suurpiirteisesti, ja sen selkeyttämiseen tarvitaan keskustelua yhdessä. Esimerkkinä nyt vaikka toive selkeästi lihaksikkaammasta fysiikasta – mitä se vaatii ajallisesti, ravitsemuksellisesti ja mentaalisesti. Minun tehtäväni valmentajana on kertoa realistisesti mikä on mahdollista milläkin annetuilla spekseillä, jotta asiakkaan tavoitteet toteutuvat. Minua varten EI tarvitse suorittaa. Asiakas polkee, minä ohjaan.
Mitä PT:n työ sitten on?
Työni jakaantuu f2f-valmentamiseen, etänä valmentamiseen sekä verkossa valmentamiseen. Ohjaan asiakkaita salilla noin 15-20h / viikossa, ja suurin asiakaskuntani koostuu ”ihan tavallisista” ihmisistä, jotka haluavat ylläpitää ja parantaa suorituskykyään, huolehtia lihaskunnostaan ja pysyä toimintakykyisinä. Ohjaus tunneilla keskitytään paljon liiketekniikkaan ja monesti niissä pyritään tekemään uusia kuormaennätyksiä, sillä asiakkaan rohkaiseminen itsensä ylittämiseen on yksi työni tärkeimmistä pointeista. Työhön kuuluu myös paljon myyttien ja uskomusten purkamista asiakkaiden kanssa mitä tulee liikuntaan ja ravitsemukseen ja nämä keskustelut ovat ehdottomasti työni suola.
Mitä PT-valmennus pitää sisällään?
Valmennukseen tuleminen ei tarkoita sitä, että asiakkaan pitäisi haluta laihduttaa, tai että minulla olisi oikeus puuttua asiakkaan syömisiin. Toimin ensisijaisesti siitä näkökulmasta, että jos liikunta ja treenaaminen saadaan säännölliseksi osaksi elämää, ollaan voitolla. Opastan ja ohjaan ravitsemukseen liittyvissä asioissa oikein mielelläni, mutta se tulee aina asiakkaan toiveesta. Ravitsemuksen ei tarvitse olla täydellisellä tasolla kun treenaaminen aloitetaan, eikä asiakkaan tarvitse olla valmiiksi vahva tullessaan valmennukseen.
Asioita voidaan laittaa kuntoon porrastetusti, jolloin myös lopputulos on huomattavasti pysyvämpi kuin se, että kaikki lyödään heti uusiksi. Olen myös valmentanut montaa asiakasta, jotka ovat heti kättelyssä sanoneet etteivät halua minun puuttuvan heidän syömisiinsä, ja tätä pyyntöä kunnioitan.
Henkilökohtaisen valmentamisen tarkoitus on löytää asiakkaan arkeen ja elämään sopivat tavat toimia hänen tavoitteitaan kunnioittaen, eikä tuputtaa omaa elämäntyyliään ainoana oikeana. Toki valmentajan vastuulle jää kertoa ja selvittää miten näillä annetuilla korteilla pelataan, mutta kahta korvaa ja yhtä suuta kannattaa käyttää siinä suhteessa missä ne on käyttöön annettu.
Valmennukseen tullaan myös ihan vaan hakemaan uutta intoa jo tutuksi tulleeseen kuntosaliharjoitteluun, hakemaan tukea ja tsemppaamista uuteen harrastukseen tai ylittämään omaa tekemistään valvovan silmän alle – aina ei tarvitse olla selkeää tavoitetta, vaan treenaamisesta voi tulla ihan vaan nautiskelemaan. Lihaskuntoharjoittelu sopii lähes kaikille ikään ja kuntotasoon katsomatta, ja kun suoritustekniikat ja tekemisen laatu saadaan jo varhaisessa vaiheessa kuntoon, tekee valmentaja ajan myötä itsestään tarpeettoman – kuten kuuluukin :).