Hyvinvointihuuhaa

Olen aina suhtautunut hyvin skeptisesti hyvinvointituotteiden mainontaan, pitsisiin hehkutuksiin spirulinasta ja kaiken maailman raakasuklaahömpötykseen ja pillerinpyörittämiseen, ja olen myös muuttanut mielipiteeni kookosöljystä – se ei sovi enää edes makuuhuoneeseen. Käytän sielläkin mieluummin ihan käyttötarkoitukseen olevia tuotteita.

On hyvin tyypillistä ja tavallaan kai inhimillistäkin, että ihmiset haluavat uskoa jonkin tietyn tuotteen käytön parantavan räjähdysmäisesti hyvinvointia, terveyttä, jaksamista ja suorituskykyä, vaikka karu fakta on se, että millään ei voi korvata monipuolista, terveellistä ruokavaliota ja fyysistä rasitusta.

Asiakkaiden ruokapäiväkirjoja kun selailen, osuu silmään lähes poikkeuksetta aina kasvisten, marjojen ja hedelmien olemattomuus, tai jos niitä on, se on kurkkusalaattitomaatti-linjaa. Kohta, missä kysyn lisäravinteiden käytöstä, on pidempi – sieltä löytyy kaikki maan ja taivaan. On monivitamiinia, superfoodia, erilaisia aminohappolisiä, macaa, ceetä, beetä, chiansiemeniä, ateriankorvikkeita, energiatasoja boostaavia verkostomarkkinointijauheita, vihreää teetä, preworkoutia, intraa ja seitsemän eri pulveria palautusjuomaan ja aloeveraa sitten siihen päälle kun se niin kivasti rauhoittaa suolen ja korjaa sen ja nesteyttää ja silleen.

Minulle yritetään kaupitella säännöllisin väliajoin myyntiin fitlinea, arginiinia, zinzinon kalaöljyjä ja aloeveraa tai jotain muuta sössönsöötä. Vielä kertaakaan sitä ei ole yrittänyt kaupitella minulle henkilö, joka ymmärtäisi yhtään mitään ihmisen terveydestä, vaan puhelut alkavat aina sanoilla ”haluaisitko saada helposti lisätuloja?”

Minua vituttaa tuollainen kusettaminen. Siis vituttaa niin paljon ettei meinaa veri kiertää.

Olen kuullut aivan käsittämättömiä selityksiä suoliston taianomaisista parantumisista, treenitehojen noususta ja siitä kuinka meillä kaikilla on krooninen arginiinin puutos elimistössämme ja kuinka helppoa on ottaa kaikki päivän tarvittavat vitamiinit näistä jauheista kun näihin on kuivattu koko päivän kasvisten tarve kun eihän kukaan jaksa syödä puolta kiloa vihanneksia päivässä. Tätä paasaavat minulle tuote-edustajat joista valitettavasti näkee jo kauas, että omasta fyysisestä olemuksesta ei ole huolehdittu kunnolla ikinä. Mutta ateriat on korvattu jauheilla. Vau.

Spirulina puhdistaa äidinmaitoa. Maca antaa kunnon stondiksen. Öljy joka tasapainottaa koko immuunijärjestelmäsi, vain 59,00e/kk kun teet puolen vuoden sopimuksen. Kookosöljy ja hopeavesi tappavat bakteereja tehokkaammin kuin antibiootit. En pysty edes menemään aiheeseen rokotukset.

Epätoivo. Ehkä paras sana kuvaamaan kaikkea ihmeellistä paskaa, mikä netin virrassa tulee päivittäin vastaan. En voi ymmärtää, että jollekin riittää selitykseksi vain se että ”no mulle tuli tästä niin hyvä olo”. Se ei ole mikään selitys.
Olin muutama vuosi sitten kuuntelemassa erästä vaihtoehtoterveys-luentoa, missä käskettiin ehdottomasti suodattamaan juomavesi. Kun kysyin perusteluja tälle, sain vastaukseksi, että suomalainen vesi on likaista, ja että vesi maistuu paremmalle suodattamisen jälkeen. Kysyin vielä, että millä tavalla se on likaista ja sitä kautta terveydelle haitallista, jos se pitäisi suodattaa. Sain vastaukseksi edelleen vain, että se maistuu paremmalta.

Mahtava selitys. Kiljukin maistuu paremmalta kun siihen sekoittaa mehukattia. Ei se toki tee siitä sen vaarallisempaa tai terveellisempää.

Samalla kun ihmiset valittavat hedelmien ja vihannesten kalleudesta, käytetään surutta kymmeniä, jos ei satoja euroja lisäravinteisiin kuukausittain. Sillä rahalla saisi jo aikamoisen kasan tuoretta, kuitupitoista ja ravinteikasta oikeaa tavaraa. Nuori mies haluaa saada isot lihakset, mutta sen sijaan että alkaisi syömään säännöllisesti ja riittävästi ihan perusruokaa ja treenaamaan kunnolla, hän ostaa kaikki mahdolliset lisäravinnepurkit, mässäilee viikonloppuisin paskaa navan täyteen ja skippaa kyykkytreenit. Ja sitten otetaankin jo vähä testoa vähä, eikä oikeastaan välitetä tippaakaan siitä mitä haittavaikutuksia siitä seuraa jatkossa.

Mikään ei korvaa terveellistä ruokaa ja fyysistä rasitusta. Kun ne asiat ovat kunnossa, rutinoituneita ja selkeitä, voidaan jotain ottaa mukaan sitä tukemaan. Oikeat puutostilat oireilevat selkeästi, ja ne on syytä hoitaa asianmukaisesti. Ja niitä en ensisijaisesti hoitaisi verkostomarkkinointigurun kanssa vain argumentilla ”joojoo mun kaveri oikeesti parani tällä!”

B

Share the Post:

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Katso uusimmat blogini

A short description introducing visitors to the topic of your blog and what to expect in it.

Uusimmat: