Oikein hyvää hyvää alkanutta vuotta 2025 – on jälleen aika alkaa suorittamaan hyvinvointia puhtaalta pöydältä. Salikorttia höylätään kuin halpaa juustoa, koska luonnollisesti tammikuussa juusto jää kauppaan ja jotainhan sitä on höylättävä. Myös luottokortin raja on mitä todennäköisimmin tapissaan (ilmoittaudun), kiitos yltäkylläisen juhlakauden.
Ei vaan – toivon kaikesta sydämestäni, että ainoa uuden vuoden lupaus jonka olette antaneet, on ollut lupaus ottaa vastaan se mitä tulee, sillä ainoa varma asia elämässä on, että mikään ei ole varmaa. Sille, miten tämän sietämättömän epävarmuuden kanssa jaksaa taivaltaa, voi tehdä paljonkin erinäisillä teoilla arjessa.
Ja kyllä, ne liittyvät liikuntaan, ravitsemukseen ja lepoon, ja sitä kautta palautumiseen.
Koska minusta on tullut kahdentoista yrittäjä vuoden ansiosta erinomainen ennustaja mitä tulee hyvinvoinnin trendeihin, ajattelin tässä listata muutaman asian, joita ennustan tapahtuvan tulevan vuoden aikana. Edelliset pari vuotta ovat jo ounastelleet näitä, mutta mitään uutta ei ennustuksissani varsinaisesti ole. Hyvinvointiin ja elämäntapoihin liittyvät trendit kun sattuvat tekemään samanlaista aaltoliikettä kuin maailman poliittinen tilanne. Katsotaanpa mitä tämä vuosi oikein tuo tullessaan.
1. No pain, no gain -asenteen paluu
Korona-aikaan huippu trendiksi noussut armollisuus itseä kohtaan asettuu tasapainoisemmaksi. Älkää käsittäkö väärin, kyllä itselleen pitää armollinen olla, mutta ei fyysisen terveyden kustannuksella. Siinä missä olemme oppineet hurjan määrän psyykkiseen hyvinvointiin liittyviä työkaluja ja keinoja, tulee fyysinen rasitus näiden lisänä korostumaan sosiaalisessa mediassa ja yleisessä keskustelussa. Liikunnan merkitystä mielenterveydelle tullaan korostamaan entisestään. Ehkä tulemme saamaan oman käsitteen ”lempeälle pakottamiselle”. Sen tarkoituksena on saada meidät harrastamaan liikuntaa silloinkin, kun ei vaan kerta kaikkiaan huvittaisi, koska tiedämme, että se tekee sekä keholle että mielelle hyvää, vaikka kyseessä on paljon parjattu pakko -elementti. Eli, ei ehkä 2010-luvun No pain, no gain- asenne palaa sellaisena kuin me sen tunnemme – väkisin oksennus kurkussa tehtyjä mäki vetoja – vaan saa lempeämmän ”ei huvita, teen silti”- asenteen. Lihaskunnon tärkeyden merkitys tulee korostumaan entisestään.
2. Karsiminen & yksinkertaistaminen
Tämä trendasi jo viime vuonna, mutta 2025 tulee olemaan karsimisen kultavuosi. Kannustan kaikkia karsimaan huonoista ihmissuhteista, kuormittavista menoista ja kaiken maailman kissanristiäisistä ja projekteista, mistä ei malta kieltäytyä ettei muille tule paha mieli. Aloitin itse tämän karsimisen viime vuonna ja jatkan tänä vuonna. Pahasta mielestä huolimatta.
Meillä on aivan tarpeeksi kannettavaa pakollisissa velvollisuuksissa – toimeentulon hankkimisessa, perhe-elämässä, opiskeluissa, yritystoiminnassa, you name it. Arki täyttyy töistä, omista ja lasten harrastuksista sekä helvetinmoisesta metatyön määrästä ja aika on jatkuvasti kortilla, ja omaa aikaa varastetaan yöunesta. Me emme voi elää elämää, jossa arjesta selviytymisen jälkeen odottaa selviytyminen viikonlopusta, joka on buukattu ääriään myöten täyteen menoja. Karsiminen on väistämätöntä oman jaksamisen kannalta, jos tuntuu ettei ole aikaa omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista huolehtimiselle. Tämä karsiminen tarkoittaa myös somea ja muuta ruutuaikaa, sekä tarvetta olla jatkuvasti tavoitettavissa.
Karsiminen tarkoittaa ei:n sanomisen opettelua kaiken maailman projekteille ja pyynnöille silloinkin, kun ne tuntuvat aluksi kivoilta ja hyviltä ajatuksilta. Monta pientä kivaakin juttua alkaa nimittäin jossain vaiheessa syömään aikaa kattoon syljeskelyltä, joka on riittävän unen saannin rinnalla yksi tärkeimmistä palautumista tukevista asioista. Tietenkin tämä kattoon syljeskely saa pitää sisällään niitä asioita, jotka palauttavat; liikuntaa, lukemista ja muuta harrastustoimintaa, jonka tekee mielellään.
3. Uneen panostaminen
Me tiedämme jo, että univaje on yksi erinomaisimmista tavoista katkaista terä liikunnan harrastamisesta ja järkevästä syömisestä. Ja ei, satunnaiset huonosti nukutut yöt eivät arkea kaada, eivätkä saa vielä hyviä elämäntapoja kaatumaan. Mutta pitkään jatkuneessa univajeessa ihan kaiken aloittaminen tuntuu ylivoimaiselta, puhumattakaan siitä, että asia jonka haluamme aloittaa on täysin uusi.
Palautumisemme tärkein kulmakivi on riittävä uni ja siitä huolehtiminen. Tämän vuoden trendi tulee olemaan se, että aikuiset ottavat vastuun itsensä ajoissa unille saamisesta, joka on ehdottomasti itselleni yksi haastavimmista asioista, mitä aikuisena pitää tehdä. Olisi mahtavaa, kun joka ilta 21.30 joku huutaisi oven pielestä NYT PÄÄ TYYNYYN, kuten äiti huusi lapsuuden kodissa, eikä asiaan ollut vastaväitteitä.
Trendi liittyy vahvasti karsimisen ja yksinkertaistamisen kohtaan, sillä minä kyllä hyvin tiedän, että kiire ja ajanpuute saavat meidät varastamaan omaa aikaa juuri nukkumaanmenolta. Illan viimeiset tunnit käytetään päättömään somen selailuun tai muuhun ruudun tuijotteluun, aivan kuin sitä ei olisi jo tehty koko päivää muutenkin.
Se tunti, mikä on pois ruudun tuijottamisesta ja tulee lisänä yöuniin, maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.
4. Kiinnostus kasvispainotteiseen syömiseen lisääntyy entisestään
Olen ilokseni saanut omassa työssäni huomata, miten kiinnostus kasvispainotteiseen syömiseen on lisääntynyt vuosi vuodelta. Liha-aterioiden tilalle halutaan vaihtoehtoja, vaikkei lihan käyttöä täysin lopetetakkaan. Tämä on positiivinen suunta, jonka uskon jatkuvan myös tänä vuonna. Uudet ravitsemussuositukset haastavat meitä kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttämiseen entisestään, mutta se kannattaa ottaa positiivisena haasteena.
Kiitos kun luit tänne asti – kuulisin mielelläni, mitä trendejä ennustat itse tälle vuodelle? Entä onko sinulla tavoitteita? Jätä kommentti alle.
– Bettina