Aina välillä törmään sekä omassa arjessa että asiakkaita kuunnellessa kanssaihmisten kommentteihin siitä, miten huvittuneesti välillä asennoidutaan ihmisiin, jotka ovat valmistautuneet eväillä töihin tai kouluun.
Ja ei, se ei tarkoita sitä etteikö voisi ja ehdottomasti pitäisi käydä syömässä lounasta ulkona tai työpaikkaruokalassa. Mutta lounas on työpäivän aikana vain yksi ateria.
Normaali työpäivän pituus on muistaakseni 8 tuntia, ja olisi erittäin positiivista, jopa suotavaa, että tuon ajan sisällä syötäisiin muutakin kuin pelkkä lounas.
Syön itse 5-6 kertaa päivässä, hieman riippuen siitä kuinka pitkän päivän teen (normaalisti lähden klo 10 ja olen takaisin kotosalla 20-21) Tämä tarkoittaa sitä, että syön kotona aamiaisen ja iltaruuan. Muut neljä annosta valmistan mukaan.
Enkä tee tätä pelkästään siitä syystä, että se olisi trendikästä ja huvittavaa fitnessruokaa, vaan teen sen siksi, että en halua käydä ulkona syömässä neljä kertaa päivässä, saatikka että minulla olisi siihen edes varaa. Eväiden roudaaminen on aikuiselta ihmiseltä aika pieni vaiva, ja kuten kaikki terveydestään ja linjoistaan huolehtivat tietävät, etukäteen valmistautuneena ei astu nälissään kaupan tiskillä epäterveellisiin helpotuksiin.
Koska jos olette yhtään seuranneet viimeaikaisia keskusteluja säästöliekki-ilmiöstä, aineenvaihdunnan häiriöistä, kilpirauhasongelmista ja siitä tosiasiasta, että kaikista dieeteistä ja tehokeinoista ja televisio-ohjelmista huolimatta, kansanterveys ei varsinaisesti ole lähtenyt erityiseen nousuun.
Syöminen on tällä hetkellä ihan helkkarin trendikästä. Hyvän olon kulmakivet ovat varmaan iskeneet sinullekin takaraivoon – säännöllinen, monipuolinen ravinto, riittävästi rasittava liikunta ja palauttava, rauhallinen uni ja lepo eivät tule katoamaan mihinkään – samantekevää, tuleeko markkinoille taas uusi trendidieetti. Ilman noita kolmea perusasiaa isket päätäsi tiiliseinään kerta toisensa jälkeen.
Siellä eväslaatikossa ei tarvitse olla punnittua kanaa. Siellä voi olla eiliseltä jäänyt pala lasagnea kasvisten kaverina, lihapullia ja muusia ja pakkasesta löytyneet wokkivihannesten jämät tai sunnuntaibrunssin jämistä koottu sandwich.
Siellä laatikossa voi ja saa olla myös kanaa, riisiä ja vihanneksia. Jokainen tyylillään, ja omilla tavoitteillaan.
Eväiden valmistaminen, tai pitäisikö sanoa, ennakointi, on pelkästään hyvä asia – syöt säännöllisesti, pysyt hyväntuulisena, minimoit ruokahävikkiä ja säästät rahaa. Win – win?
Simppeliä.